Hulp bij somberheid en depressie

Laat me maar

Je leeft in somberheid. De dagen trekken als stroop langs je heen. Even stug en donker. Je bent moe. Nee, uitgeput; geestelijk én lichamelijk.

En toch; je wentelt niet in de ellende. In tegendeel, je wilt eruit breken. Maar het lukt niet. En daar voel je je dan weer schuldig over. En daardoor heb je een nóg lagere dunk van jezelf. Je kan je ook niet echt concentreren en slaapt moeilijk, hoe moe je ook bent.

En de mensen om je heen, ze hebben met al hun liefde geprobeerd je eruit te slepen. Toen dat niet lukte, en nog een keer niet lukte, lieten ze je maar. En dat ben je nu… ‘laat me maar’.

Je kan beter worden, echt waar

Mensen met somberheidsklachten hebben vaak een geschiedenis van somberheid. Waarschijnlijk speelt het al langer een rol in je leven en misschien heb je er ook al eerder iets aan gedaan. Je hunkert naar luchtigheid, maar kunt maar moeilijk hopen op beter. In de behandeling gaan we een aantal dingen doen. Van heel basale zaken als structuur, bewegen en goed eten tot aan verdiepende elementen die je inzicht geven in je eigen denkstappen.

Structuur en beweging

Wij zullen je helpen structuur aan te brengen in de dag en de hoeveelheid beweging die je hebt. Dat zijn twee concrete vertrekpunten die heel nauw samenhangen met somberheid. Door meer te bewegen en structuur in je leven aan te brengen, zet je als het ware de ramen van je gevoel open.

Je gedachten leren lezen

Bijna iedereen neemt zijn eigen gedachten voor lief. “Die heb je gewoon.” En je besteedt er geen aandacht aan dat je eigen gedachten er niet zomaar zijn maar dat ze gemaakt worden. Door jezelf. En je vraagt je nooit af of je dat eigenlijk wel goed kunt.

Nu wel. Veel cliënten schrikken eerst een beetje als ze er achter komen op hoeveel misverstanden, patronen en te snelle conclusies hun eigen gedachten gebaseerd zijn.

Maar zodra je er zicht op krijgt wordt het best makkelijk er iets mee te doen. Alsof je een stapje van jezelf achteruit kunt doen. Vooral de keuzevrijheid die je ineens heeft is bevrijdend. Je hoeft niet te denken, voelen en doen wat je doet. Dat is je eigen keuze. En die kan je dus veranderen.

Contact – meer weten over depressie en behandeling?

Herken je jezelf hierin of heb je een vraag? Neem dan even contact op met Psychologen Nijmegen.