Hoe weet je of een psycholoog goed is?

Opleiding en beroepsvereniging

Als een psycholoog je aanspreekt, doe je er goed aan eerst te controleren of de papieren in orde zijn. Te beginnen met de opleiding alhoewel het lastig is de kwaliteit van een opleiding te controleren, geeft het je een goede indicatie. Zeker als de psycholoog ook nog aanvullende cursussen en opleidingen heeft gevolgd. Onthoud daarbij wel dat als een psycholoog iets niet op de website of in de brochure zet dat nog niet wil zeggen dat het er ook niet is.

Een veel zekerder kwaliteitskeurmerk is de beroepsvereniging. Die zijn in het leven geroepen om je onder meer te helpen het kaf van het koren te scheiden. Als een psycholoog aangesloten is bij een beroepsvereniging wil dat zeggen dat hij of zij zich houdt aan onderlinge afspraken over kwaliteit, zorg en cliëntbehandeling.

De psychologen binnen een vereniging controleren elkaar en hebben een onderlinge klachtencommissie. Ook als een behandeling niet verloopt zoals je verwachtte en je komt er met de psycholoog niet uit, dan kun je bij hen terecht.

Spreekt de psycholoog je aan?

Veel minder grijpbaar, maar zeker net zo belangrijk is of de psycholoog je persoonlijk aanspreekt. Een behandeling is een heel bijzondere samenwerking tussenpsycholoog en cliënt. Aan de ene kant heb jij de klacht, en aan de andere kant ‘genees’ je jezelf. Jij doet het werkt, Je hebt de oplossingen bij jou.

De psycholoog helpt je jezelf te helpen. Je snapt dat jullie daarvoor goed moeten kunnen samenwerken. Je moet elkaar begrijpen, elkaars taal spreken.

De psycholoog is doorgaans erg bekwaam in het dicht bij je te komen, lage drempels, makkelijk contact, goed luisteren. Kijk op een website of in een brochure dus ook of de toon je aanspreekt, misschien heb ik wel een persoonlijk verhaal toegevoegd waarmee je de psycholoog wat beter kunt leren kennen.

Meer informatie over psychologen in Nijmegen

Als je meer wilt weten over psychologen, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel dan even voor een afspraak of stuur een e-mail naar Psychologen Nijmegen.